Udnyttelse af kvinders usikkerhed

Jeg har på det seneste lyttet lidt med i debatten om ‘hjertekvinderne’, feminisme, det alternative og salsretorik. Jeg har lyttet til podcasten Slut med forbudt med Morten Elsøe og Morten Svane. Der er to afsnit om dette emne: afsnit #14 og #15. Igår lyttede jeg til podcasten TOUCHÈ – afsnittet “Må man tjene penge på andre kvinders usikkerhed?” som debatteres af værtinde Cecilie Lange, Katrine Birk (forfatter og alternativ behandler), Marie Cancel (feminist og radiovært), Cecilie Rigmor (stifter af Gro Community) og Morten Svane (forfatter og sundhedsdebattør). Jeg lyttede via Iphones egen podcast app.

Det er en interessant debat, som jeg egentlig også har lidt svært ved at finde hoved og hale i hvad jeg lige synes. Jeg synes der kommer nogen fine perspektiver frem, som fik mig til at tænke over min egen rolle på instagram. Det var derfor vigtigt for mig, da jeg havde lyttet færdigt igår, at rette pegerfingeren ind af mod mig selv og spørger mig selv “udnytter jeg kvinders usikkerhed?

Instagram undersøgelse

Jeg spurgte ud på min story igår om mine drømme om at holde foredrag om min kamp med fødselsdepression, skrive en bog og lave et onlineforløb til dig som kæmper med fødselsdepression og/eller forældreskabet, om dette kunne opfattes som at udnytte kvinders usikkerhed. Det fik jeg mange ærlige og fine svar på. I min afstemning om du ville tænke eller opfatte mine “produkter” som en udnyttelse af kvinders usikkerhed har 12 svaret ja og 198 svaret nej.

Jeg er jo utrolig lettet og glad over, at der er så stor tilknytning til at det ikke opfattes som udnyttelse. Samt er jeg godt klar over og bevidst omkring, at et fåtal opfatter det som udnyttelse – og den lille usikkerhed er der også hos mig. Usikkerheden om det kan være en form for udnyttelse af kvinders usikkerhed.

Jeg har primært modtaget beskeder som er opbakkende og fyldt med tillid overfor, at intentionen bag mine fremtidige produkter i bund og grund handler om at ville hjælpe, støtte og inspirere – og det derfor ikke vil blive opfattet som udnyttelse. En følger der havde svaret, at det kunne opfattes som udnyttelse uddybede hvorfor hun svarede dette. Hun kommer med nogle fine pointer omkring vigtigheden af at have videnskabelig/faglig begrundelse for at vejlede andre i en psykisk tilstand – at vejledningen ikke måtte være alene på baggrund af erfaring. Dernæst vigtigheden af at være tydelig omkring ens kompetencer og derved også faglige afgræsning. Hun foreslår også at man rådfører sig med en specialist på området.

Er det så udnyttelse?

Mit korte svar vil være nej, det vil jeg ikke selv opfatte det som.

Mit lange svar vil indebærer tanker om selve produkterne, retorikken omkring produkterne, den økonomiske andel om både penge og tid, ansvarets fordeling og min respekt og ydmyghed overfor den tillid jeg modtager.

Produkterne
Jeg kommer ikke til at behandle nogen for deres fødselsdepression, for det er jeg hverken interesseret i eller kompetent til – eller er jeg?

Jeg er af den overbevisning, at det eneste som reelt kan behandle en psykisk tilstand som fødselsdepression, det er medicin ordineret af læge eller psykiater. Dette mener jeg, er fordi at det kun op til den enkelte at kunne ændre på dens tilstand. Den fortjeneste er sin egen – og ikke andres. Der kan være hjælp, støtte, vejledning m.m. fra professionelle, som gør at man får det bedre og kommer ud på den anden side af sin psykiske tilstand, men det er stadig det enkelte menneskes formåen at ændre sin tilstand.

Men når jeg så googlede ordet behandle og får nedenstående definition, så bliver jeg i tvivl om min ovenstående mening. Definitionen fundet på ordnet.dk af behandle er; anvende en passende fremgangsmåde for at helbrede nogen eller afhjælpe et helbredsmæssigt problem. Jeg vil fortsat holde fast i at jeg ikke kommer til at kunne helbrede nogen for deres psykiske tilstand, men at anvende en passende fremgangsmåde, som kan afhjælpe et problem er vel ikke for meget at sige om mine fremtidige produkter.

Jeg ønsker at hjælpe, støtte, vejlede og inspirere til at gå måske et enkelt skridt i den positive retning. Jeg tror på, at min egen fortælling, uddannelse som professionsbachelor som pædagog, kurser om motiverende samtale og andre metoder kan hjælpe andre til at vide, at 1) de ikke er alene, 2) der er lys forenden af tunnellen og 3) de har intet at skamme sig over. Dette tror jeg på, at jeg kan ved at dele min egen rejse suppleret med faglig viden.

Jeg vil derfor stadig mene at jeg ikke kan behandle nogen for deres fødselsdepression – men at hjælpe kan jeg.

Retorikken
Det leder mig hen til en vigtig faktor i opfattelsen af at udnytte kvinders usikkerhed – retorikken omkring ens produkter. Jeg vil gøre mit absolut ypperste for, at gøre det meget klart hvad mine produkter kan og evt. ikke kan. Jeg har ingen intention om, at ville sælge nogen produkter på et falsk grundlang og/eller manipulerende måde. Jeg har ikke en mirakelkur i ærmet.

Så når jeg fx skal holde foredrag vil det være tydeligt, at det tager udgangspunkt i min egen erfaring og fortælling. Skulle jeg dele nogen faktuelle ting eller definitioner, vil det være tydeligt anvist med kilder.

Jeg håber på, at jeg vil kunne mestre denne del – for den er så essentiel i opfattelsen af at udnytte i min optik. Skulle du derfor nogensinde opleve, at min retorik giver den opfattelse, vil jeg tage imod med kyshånd at få det af vide.

Økonomien
Når jeg taler om økonomi er det på to planer: tid og penge.

Min instagramprofil gør jeg af lyst og egen vilje, der er ingen indtjening. Jeg har været priviligeret ved at modtaget gaver og et samarbejde omkring kropsterapi (som du kan læse om her og her), men ellers er det gratis og uden indtjening for mig. Det er helt som det skal være.

Men skal jeg til at investere både tid og penge i, at afholde foredrag rundt omkring i Danmark, så vil det blive en udgift for mig og min familie, hvis jeg skulle gøre det gratis. Det er derfor ikke en mulighed for mig, hvis jeg gerne vil holde foredrag, samt skrive en bog og et online forløb.

Derved sagt er det stadig med en ydmyghed overfor køberens penge, fordi det er som sagt ikke en kur mod kræft eller anden form for mirakelkur – så prisen skal sættes derefter. Det skal være en pris som dækker de tidsmæssige og økonomiske udgifter der vil være og forhåbentlig en lille løn også.

Ansvaret
Jeg vil som sælger af mine produkter selvfølgelig stå til ansvar overfor køber og loven. Det skal der på ingen måde være tvivl om. Men i denne debat omkring kvinders usikkerhed, der bliver jeg også en anelse provokeret på købers vegne. Fordi at køber, som anses som en usikkerhed kvinde fratages sin viden og kritiske sans og det synes jeg er lidt groft. Jeg tror på, at selv usikre, sårbare, ustabile, skrøbelige kvinder har fornuft, viden og kritisk sans nok til at vurdere om det produkt de er interesseret i er fuld af fup og fidus.

Jeg mener også at køber har et vist ansvar, når de køber et produkt. Et ansvar om at undersøge hvad de betaler for og derved også kan tage ansvaret for, hvis produktet ikke lever 100% op til forventningen – og det er skrevet med dybeste forsigtighed. For jeg synes det er vigtigt også at give ansvaret til køber, fordi at køber ikke bare en naiv type som bare køber alt hvad der købes kan.

Derfor mener jeg at ansvaret går begge veje, men at ansvaret selvføleligt er størst hos sælger af produkterne.

En lille sammenfatning
Så nej jeg opfatter ikke mine egne drømme og fremtidige produkter som udnyttelse af kvinders usikkerhed, for jeg tror på, at jeg har noget af værdi som kan støtte og hjælpe andre. Jeg vil gerne bryde det satans tabu omkring fødselsdepression og det gør jeg bedst ved at sprede budskabet mest muligt, herunder ved at anvende en troværdig og ærlig retorik, sætte en ordentlig pris og dele ansvaret med køber.

Jeg er ydmyg og taknemmelig

Når det så er sagt, så er jeg dybt ydmyg og taknemmelig for denne mulighed. At jeg får mulighed for at bryde med dette tunge tabu omkring fødselsdepression betyder alverden for mig. Jeg er enormt bevidst om, at når man kæmper med fx fødselsdepression og livet føles komplet meningsløst og at det aldrig har nogen ende, så kan man blive desperat for at finde vejen mod lyset. Jeg er bevidst om, at dette desperation kan være en usikkerhed og som kan udnyttes. Det ønsker jeg ikke og derfor er jeg bevidst om, hvordan jeg deler med dig på fx min instagramprofil, her på min blog og mine fremtidige produkter. Jeg vil håndtere den tillid jeg modtager med den dybeste respekt.

Jeg modtager allerede en stor tillid fra dig som følger med, læser, kommentere og sender mig private beskeder. Den tillid er jeg meget ydmyg omkring og værner med den største kærlighed. For jeg vil helt ærligt bare gerne mennesker det godt og at andre har det godt. Så her til sidst vil jeg blot sige tak for dig og tak til dig. Jeg er taknemmelig for at du er her og tager del i min rejse med at bryde tabuet om fødselsdepression og moderskabets mange nuancer.

Tak fordi du læste med.
// Christina

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen